verze pro tisk

Tradiční pokrmy Kapverďanů

9. prosinec 2013

Každá země má svá tradiční jídla, na která je pyšná. Turisté rádi ochutnávají místní speciality a právě díky tomu se přibližují zdejším kulturám. Národní a tradiční pokrmy dodávají každé zemi svou jedinečnost. Stejně, jako u nás snad každý návštěvník ochutná tradiční svíčkovou, na Kapverdských ostrovech jsou to zase úplně jiná jídla, ovšem neméně chutná. Které pokrmy tedy při návštěvě Kapverd musíte ochutnat?

Kapverdská kuchyně

Místní restaurace vycházejí především z toho, co chutná turistům. Proto se zaměřují na mezinárodní kuchyně. Pokud se obáváte místních specialit a chcete vsadit na jistotu, můžete si dopřát klasická jídla, jako jsou hamburgery, hranolky, pizzy, těstoviny a jiné.

Ovšem dopřát si tradiční pokrm, to je čest pro každý stát. Jestliže jste gurmán a láká vás místní kuchyně, pak vězte, že se zde kříží vlivy portugalské, africké a brazilské kuchyně. Převládají zde především ryby a další mořské plody, jako jsou humři, langusty, raci a další. Nejoblíbenější přílohou je rýže nebo zelenina. Tropické ovoce samozřejmě nemůže chybět, místní milují kokos, mango, papayu a banány.

Kapverďané se vyznačují tím, že využívají prvků tradiční kuchyně sousedních států a tvoří z ní své vlastní. Velmi důležité zastoupení zde má speciální místní koření, které dodává jídlům neopakovatelnou chuť.

Cachupa

Tento pokrm je považován za národní jídlo. Podává se speciálně během svátečních oslav. Cachupa se připravuje z kukuřice, různých mas (většinou jde o rybu nebo vepřové), z několika různých druhů fazolí a zeleniny, jako jsou sladké brambory, maniok, zelí, dýně a párků. Fantazii se meze nekladou. Základ tvoří fazole, kukuřice a sladký brambor, zbytek si pak každý přidá podle chuti, nesmí chybět místní speciální koření.

Tchassina

Jedná se o další tradiční pokrm, který Kapverďané považují za opravdovou pochoutku. Je to solené kozí maso, které se může podávat s přílohou nebo samotné. Určitě stojí za ochutnání.

Canja de galinha

Pod tímto názvem se ukrývá kuře s omáčkou, která chutná výtečně. Tento recept je částečně převzat z Portugalska, kde označuje kuřecí polévku.

Feijăo longo

Pokrm je vhodný pro všechny milovníky luštěnin, neboť se skládá převážně z fazolí.

Na Kapverdách jsou také velmi oblíbená grilovaná masa na všechny způsoby, převládají ryby, mořské plody a vepřové.

Nápoje

K jídlu patří také dobré pití. Každý gurmánský zážitek je třeba spláchnout něčím výjimečným. Na Kapverdách můžete ochutnat místní pivo Sagres, kteréje lehké a dobré. Je to nejlepší značka portugalského piva.

Pokud si dáte raději něco ostřejšího, pak určitě doporučujeme místní pálenku Grogue, kterou tvoří ovoce a cukrová třtina. Mezi místními je velice oblíbená a chutná i turistům.

Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte zdejší kuchyni. Jídla jsou netradiční proti klasickým českým, nicméně jsou zdravá, chutná a dobře stravitelná.

[Nahoru ↑]


Hodnocení


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!